Pšenični kruh već je dugo pod povećalom svih nutricionista zbog loših utjecaja na naš organizam. No, mnogi se ni ne pitaju što je to loše kod kruha jer jednostavno je teško odoljeti njegovom mirisu i okusu.
Činjenice kažu da kruh ima izuzetno visoku razinu ugljikohidrata i može naglo povećati razinu šećera u krvi. Škrob iz kruha se vrlo lako probavlja i jako brzo dođe u obliku glukoze u naš krvožilni sustav. Čak i kruh koji je napravljen iz cjelovitih žitarica može povećati razinu glukoze u krvi brže nego neke čokoladne pločice. No, kako se razina glukoze u krvi naglo poveća, na isti način se i naglo smanji, što uzrokuje da brzo nakon što jedemo kruh postanemo iznova gladni.
Drugi problem kojeg nije svjesna većina populacije jest da kruh sadrži visok udio glutena – tvari zahvaljujući kojoj je tijesto od kojeg se kruh radi elastično. No, značajan dio populacije ne zna da su i sami osjetljivi na gluten. Nakon konzumacije glutena, kod pojedinaca koji su osjetljivi, doći će do reakcije organizma pri kojoj će imunološki sustav u našem probavnom sustavu napasti molekule glutena.
Pokazano je da i kod ljudi koji nemaju celijakiju, gluten može oštetiti probavni sustav, uzrokovati bolove, napuhnutost i probavne smetnje, ali i umor (celijakija je bolest nepodnošljivosti organizma na gluten).
Kada dođe do oštećenja crijevnih resica tada naša crijeva nisu sposobna upijati sve potrebne nutrijente. Kako bi i sami provjerili jeste li jedni od onih kojima gluten uzrokuje probleme, najbolje je probati 30-dnevnu eliminacijsku dijetu u kojoj ćete potpuno izbaciti gluten iz prehrane. Nakon 30 dana treba ponovo uvesti prehranu s glutenom te vidjeti kako se osjećate.
Pored svega, kruh ima veoma nisku razinu bitnih nutrijenata. A čemu jesti nešto od čega nemamo neku dobrobit? No, istovremeno, zašto bi se odrekli jedenja kruha?
Iz tog razloga, tu je recept za kruh koji ćete možda na početku čitati u nevjerici, no kad ga probate, bit ćete oduševljeni. U njemu nema brašna, a glavni sastojci koji povezuju smjesu zajedno su psyllium ljusice i samljevene sjemenke lana. Nakon recepta možete pročitati i dobrobiti svih sastojaka od kojih se ovaj kruh sastoji.
Ono što je sigurno da pri pripremi ovog kruha nema nereda i on zahtjeva svega 10 minuta vašeg vremena. Može ga se i narezati na šnite i zamrznuti, a bit će odličan kao prilog uz jelo ili užina. Recept je tu da otprilike vidite omjer sastojaka, no doista možete kombinirati prema željama i mogućnostima. Jedini nezamjenjiv sastojak je psyllium.
Sastojci za pripremu
1 šalica sjemenki suncokreta
1/2 čaše sjemenki bundeve
1/2 čaše sezama
1 i 1/2 čaša zobenih pahuljica
3 žlice samljevenih sjemenki lana
šaka oraha, badema, lješnjaka
3 žličice psyllium praha (ako se stavljaju ljuskice, tada staviti 4 žličice)
2/3 žlice himalajske soli
2 čaše vode
(opcionalno 2-3 žlice rastopljenog kokosovog ulja ili maslaca)
Priprema
Za početak sjemenke lana usitnimo do brašnaste strukture.
Potom ubacimo sjemenke bundeve, suncokreta, te orahe, bademe i lješnjake u sjeckalicu te vrlo kratko ih usitnimo. To se može također raditi i nožem, no sjeckalica ipak ubrzava cijeli proces.
Zatim pomiješamo sve suhe sastojke u jednoj posudi. Ukoliko imate silikonski kalup za pečenje kruha, možete odmah sve sastojke miješati u njemu.
U suhu smjesu dodamo 1 čašu vode (i maslac ili ulje, ako se odlučite za to). Potom smjesi postepeno dodajemo ostatak vode i miješamo. Smjesa mora biti mekana, no istovremeno kompaktna i čvrsta.
Ako ste radili u silikonskom kalupu, tada sve što morate je zagladiti smjesu, pokriti ju s krpom i ostaviti da odstoji par sati kako bi sve omekšalo. Ako niste radili u silikonskom kalupu, tada jednostavno smjesu pokrijete i ostavite da odstoji u posudi bar 2 sata ili preko noći. Ovo radimo kako bi sjemenke omekšale i kako bi se mogli iskoristiti svi dobri nutrijenti iz njih. Prije pečenja treba smjesu premjestiti u kalup za kruh koji je obložen papirom za pečenje te ju također zagladiti.
Nema komentara:
Objavi komentar