srijeda, 21. ožujka 2018.

VIC DANA : CIGO I NOVI AJFON


Ulazi Ciga u kuću, i na sto stavlja ponosno stavlja novi telefon, pa ga žena upita:

• Jel' ti to novi telefon?

• Jašta, novi Ajfon!

• Auu... pa kol'ko s' ga platijo?

• Ništa, osvojio ga na trci...

• Kakvoj trci, ko je trč'o?
Ciga će:

• Vlasnik Ajfona, pandur i ja!


nedjelja, 18. ožujka 2018.

BILJKA KOJA IZAZIVA RAK BUBREGA



Povezana slika

Vučja stopa izaziva rak bubrega
Jedan toksični sastojak popularnog biljnog leka je odgovoran za više od polovine slučajeva raka urinarnog trakta na Tajvanu, gde je primena tradicionalne medicine veoma rasprostranjena, ukazuje studija obavljena na njujorškom Univerzitetu Stouni bruk.
Reč je o aristolohičnoj kiselini (AA), moćnom humanom karcinogenu koji je prirodan sastojak biljke aristolohija (vučija stopa). Vučja stopa se u azijskoj medicini tradicionalno koristi za slabljenje, ublažavanje bolova u zglobovima i stomačnih problema, prenosi AFP.
Američka studija je pokazala da pomenuta kiselina može da stupi u interakciju sa DNK čoveka, formirajući jedinstvene biomarkere izloženosti i izazivajući mutacije gena TP53, čiji je zadatak suzbijanje razvoja tumora.
Neka istraživanja na Tajvanu su pokazala da je trećina tamošnje populacije konzumirala aristolohičnu kiselinu tokom prethodnih nekoliko godina, a u toj zemlji rak bubrega i drugi kanceri urinarnog trakta su čak četiri puta češći nego u zapadnim zemljama.
Na Tajvanu se, izmedju ostalog, registruje i daleko najveća učestalost raka bubrega na svetu.
Devedesetih godina u Belgiji je registrovan slučaj grupe žena, kod kojih se iznenada javilo otkazivanje bubrega, nakon što su konzumirale sredstvo za mršavljenje koje je sadržalo AA.
Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je na rizike od konzumiranja aristolohične kiseline upozorila 2001, pošto se kod dva pacijenta razvilo ozbiljno bubrežno oboljenje zbog korišćenja nekih biljnih lekova.
Mnoge zemlje danas zabranjuju korišćenje aristolohične kiseline, ali je teško sprovoditi tu zabranu budući da se razna sredstva koja je sadrže mogu nabaviti preko Interneta.



SOK OVE BILJKE LIJEČI REUMU IZNUTRA, KAO I VISOK PRITISAK I BOLESTI BUBREGA



Svi dijеlоvi cеlеra su zdrаvi i mоgu sе kоristiti, оd kоrijеnа dо listоvа. Оn је bоgаt mаgnеziјumоm, vitаminоm K, vlаknimа, а zbоg vеlike količine vitаminа C mоžе uspjеšnо izliječiti grip i simptome prehlade.

Prеpоručuје sе dа pravite supu оd cеlеrа i rеdоvnо je jedete dоk imаtе grip ili prehladu.
Cеlеr stimulišе razmenu supstаnci u cijеlоm tijеlu. Таkоđе, оn је prеpun ulја, vitаminа i minеrаlа. Kоrijеn sаdrži ulје, šеćеr, pеntоsаn, mаsti, аspаrаgin, tirоzin i tаkо dаlје.
Zbоg svоg diuretičkog uticaja cеlеr mоžе dа sе kоristi zа lijеčеnjе rеumаtizmа, gihtа, bоla u zglоbоvimа, bubrеgа i mоkrаćnih kanala, kаmеna i pijеska u bešici, iritаciјe urinаrnоg trаktа, cеlulitа i gојаznosti, аstmе, iritаciјe plućа, nеrvnih оbоlјеnjа.
Оsim tоgа, izbacuje višаk tеčnоsti iz organizma i shоdnо tоme је koristan za kаrdiоvаskulаrna оbоlјеnjа.
Cеlеr rеgulišе visоk krvni pritisаk i mоžе uklоniti tоksinе iz tеlа. Odličan je zа јеtru i oboljenja žuči. Zаtо štо mоžе dа rеgulišе krvni pritisаk tаkоđе sе prеpоručuје оsоbаmа kоје pаtе оd dijabetesa.
Dаklе, gеnеrаlnо glеdаnо, cеlеr uspješno liječi аstmu, rеumu i bоlеsti bubrеgа. Smiruje nеrvni sistеm, povećava cirkulаciјu i čisti urеtru. Takođe pоbоlјšаvа rеzultаtе tеstа krvi.
Sok od celera – priprema:
Potrebno je očistiti, oljuštiti i izrendati koren jednog celera, 3 šargarepe, cveklu i jednu bijelu mrkvu. Dodati 2 l ključale vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru procijediti i piti sok na prazan stomak, kako bi najefikasnije postigao svoje ljekovito dejstvo.

VIC DANA : MUŽ SREO LJUBAVNIKA NA NEBU

Slikovni rezultat za vic dana

SRELA SE DVA TIPA NA NEBU.

– OD ČEGA SI TI UMRO?

– OD ZIME!

– A TI?

– OD SREĆE!

– KAKO TO – OD SREĆE?!

– ETO, DOĐEM JA KUĆI, ZATEKNEM ŽENU U KREVETU I ODMAH PRETRAŽIM CIJELU KUĆU: PODRUM, TAVAN, ISPOD KREVETA. NE NAĐEM NIGDJE NIKOG I OD SREĆE UMREM.

– E, IDIOTE, DA SI POGLEDAO U ZAMRZIVAČ, DANAS BISMO OBOJICA BILI ŽIVI!

Brzi i ukusni monte kolač


Potrebno:

-1 l mlijeka
-12 žlica gustina
-8 žlica šećera
-2 vanilin šećera
-25 dag margarina ili maslaca
-1/2 l slatkog vrhnja za šlag
-30 dag čokolade za kuhanje
-I još: kutija pettit beure keksa

Priprema:

1. Gustin i šećer razmutiti sa 2,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka staviti kuhati.
2. U vrelo mlijeko uliti gustin i šećer i uz neprestano miješanje kuhati dok se krema ne zgusne (cca 6 min) Pred kraj uzmite mikser i miksajte kremu kako se ne bi pojavile grudice. No, ako mislite da miješate dovoljno energično i brzo, možete vi to i ručno, kuhačom 
3. U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin i dobro sjediniti.
4. Za ganache preljev: u  posudici zagrijati slatko vrhnje pa u njemu uz miješanje otopiti natrganu čokoladu. Miješati tako dugo dok se čokolada potpuno ne otopi. Primjetiti ćete to kada čokoladna masa postane sjajna i ravnomjerno tamna. Ne smije provrijeti pa miješajte na jako slaboj vatrici. 5. 5.  Rashladiti uz povremeno miješanje.
5. Lim srednje veličine tanko namazati maslacem pa po njemu složiti red keksa namočenih u mlijeko. Premazati kekse sa 6-7 žlica čokoladne ganache kreme koju ste prpremili, pa preko nje složiti još jedan red keksa. Preko keksa nanijeti bijelu kremu, pa preko kreme izliti malo rashlađeni čokoladni ganache. Ganache ne mora biti potpuno rashlađen, dovoljno je da ne bude vreo kako se margarin u kremi ne bi počeo naglo odvajati.
6. Sve skupa dobro rashladiti i poslužiti rezano na kocke

subota, 17. ožujka 2018.

Easy chocolate cupcakes

Slikovni rezultat za chocolate cupcakes

Ingredients

-300g dark chocolate,broken into chunks - don't use one with a high cocoa content
-200g self-raising flour
-200g light muscovado sugar, plus 3 tbsp extra
-6 tbsp cocoa
-150ml sunflower oil, plus a little extra for greasing
-284ml pot soured cream
-2 eggs
-1 tsp vanilla extract

Method

1. Heat oven to 180C/fan 160C/gas 4 and line a 10-hole muffin tin with paper cases. Whizz the chocolate into small pieces in a food processor. In the largest mixing bowl you have, tip in the flour, sugar, cocoa, oil, 100ml soured cream, eggs, vanilla and 100ml water. Whisk everything together with electric beaters until smooth, then quickly stir in 100g of the whizzed-up chocolate bits. Divide between the 10 cases, then bake for 20 mins until a skewer inserted comes out clean (make sure you don’t poke it into a chocolate chip bit). Cool on a wire rack.

2. To make the icing, put the remaining chocolate bits, soured cream and 3 tbsp sugar in a small saucepan. Heat gently, stirring, until the chocolate is melted and you have a smooth icing. Chill in the fridge until firm enough to swirl on top of the muffins, then tuck in.

Vrijeme je za presađivanje cvijeća! Saznajte na što sve trebate paziti

Slikovni rezultat za cvijece

Orezivanje, gnojenje i sadnja trave, novih cvjetova i ukrasnih grmova, voćnih i povrtnih sorti, formiranje gredica radovi su karakteristični za proljeće i mjesec travanj. No, toplije vrijeme dopušta i da lončanice koje su prezimile u kući napokon iznesemo van, da ondje provedu proljeće, ljeto i dobar dio jeseni. Neke od njih trebaju presađivanje, kao i sobne biljke, koje su zima, suhi zrak i centralno grijanje iscrpili ili su jednostavno prerasle svoje postojeće nastambe i trebaju veće tegle. No, kako znati kada točno treba presaditi bilje, cvijeće i začine u veće posude nakon što s njih uklonimo požutjele i uvenule listove i malo ih istuširamo? Nudimo vam nekoliko savjeta i informacija koje će vam zasigurno biti od koristi.

1. PROVJERITE KORIJENJE 

Kako biste znali da je vašoj biljci tijesno u postojećoj tegli, pregledajte korijenje. Ako izlazi na vrh ili kroz šupljine na dnu tegle, onda mu treba više prostora i više zemlje. Ne mora to biti tegla duplo veća od postojeće – i nekoliko centimetara veći promjer bit će dovoljan.

2. SASTAV TEGLE 

U teglu nije dovoljno staviti samo zemlju i korijen biljke. Na dno bi bilo dobro staviti nešto za drenažu poput kamenčića ili pijeska, ovisno o kojoj vrsti se radi (za orhideje kora, a za kaktuse i sukulente kamenčići ili pijesak). Stavite biljku u sredinu i sve prazne dijelove u tegli popunite zemljom, ali nastojte da oko korijena bude dovoljno supstrata.

3. PRESAĐIVANJE 

Budite pažljivi prilikom prenošenja biljke, da ne polomite neke dijelove. Također ne skraćujte korijenje jer će se tako biljka teže naviknuti na novu teglu i sporije napredovati. Bilo bi dobro da biljka bude posađena na otprilike istu dubinu kao što je bila i u prijašnjoj tegli. No ponekad to nije moguće, pa ne inzistirajte na tome.

4. PRIHRANJIVANJE I ZALIJEVANJE 

Nakon što ju spremite u teglu i ušuškate supstratom i zemljom, biljku trebate prihraniti nekim tekućim sredstvom. Usto, bez obzira na to bile to biljke koje vole puno vode ili im ona treba jednom mjesečno, nakon presađivanja obvezno ih zalijte vodom. Najbolja je kombinacija supstrata i vode odjednom. Zatim ih smjestite na odgovarajuće mjesto u stanu, odnosno terasi ili balkonu.

Preuzeto sa living.vecernji.hr

Šta sve leči običan čaj od nane

Slikovni rezultat za caj nana

Nana, menta ili pepermint samo su različiti nazivi za istu biljku, a čaj od nane brojni medicinski stručnjaci, lekari i nutricionisti preporučuju da se konzumira na dnevnoj bazi.

 Prvobitno autohtona u Evropi i na Bliskom istoku, nana se danas uzgaja u mnogim krajevima širom sveta. Ona ima prijatan i delikatan ukus, a služi kao osvežavajući napitak čak i onda kada ne pomaže nekoj bolesti, jer je nana odlična za um i telo.

Menta je sjajan izvor mangana, bakra i vitamina C. Osim toga, u sebi sadrži antioksidativna, antispazmodična, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

 Postoji bar 8 boljki koje uspešno rešava čaj od nane.

Respiratorni problemi

Kao antispazmodik, čaj od nane može da oslobodi iritirajući osećaj u grlu koji tera na kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Opušta mišiće grla i grudi, a uz ovaj čaj se mogu eliminisati svi aspekti prehlade i gripa.

Otčepljenje sinusa

Menta u sebi sadrži mentol, koji je prirodni dekongestiv (sredstvo zaotčepljenje nosa), pružajući olakšanje sinusima od pritiska, koji se događa u stanjima prehlade i alergije. Topla tečnost od nane može da ublaži upalu grla koja je prirodan propratni efekat sezonskih simptoma prehlade.

Kašalj

Čaj od nane smatra se jednim od najboljih oružja protiv svih vrsta kašlja. On odlično deluje kao okrepljujuće i umirujuće sredstvo i stimulans, a velike zasluge ima i kao efikasni čistač sluzi i sekreta iz pluća.

Bol u mišićima

Nana poboljšava cirkulaciju i ispoljava protivupalne i analgetske efekte, koji pomažu ublažavanju bolova u mišićima. Mentol kao jedna od glavnih komponenti nane pomaže u ublažavanju upaljenog mišićnog tkiva.

Gubitak težine

Aroma ulja peperminta i neke od njenih organskih komponenti imaju moć da eliminišu apetit, tako da i sam miris ove supstance može negativno da utiče na prejedanje, a zatim i na gojaznost.

Gasovi

Ispijanje čaja od nane ublažava simptome nadimanja i potpomaže otpuštanje gasova iz organizma, tako što opušta mišiće i omogućava da digestivni gasovi lakše prolaze.

Groznica

Ovo je možda najmanje poznata korist čaja od mente, ali on može biti efikasan i kod osećanja povišene temperature i groznice. Mentol rashlađuje organizam i zato efektno snižava temperaturu tela, i iznutra, i spolja.

Mučnina i bol u želucu

Poznati narodni lek za stanje mučnine i bolova u želucu svakako je najobičniji čaj od nane.




ISPOVEST: Bila sam u vezi sa pilotom, i to ne bilo kakvim vec kapetanom

Slikovni rezultat za ispovest stjuardese i piloti

Bila sam u vezi sa pilotom, i to ne bilo kakvim vec kapetanom. On se predstavljao kao savrsen muskarac, lepo izgleda, inteligentan, pazljiv….. Ispostavilo se da je psihopata. Hakovao mi telefon i tako pratio. Uvek sam imala taj osecaj da me prati. Imao je jednom ispad ljubomore oko mojih prijatelja na fejsu. Onda su jednog dana pocela da stizu pisma sa mojim slikama na kucne adrese mojih prijatelja,
Loading…
porodice, cak i prijatelja sa fejsa koje licno ne poznajem. To se sve ponovilo za mesec dana. Cak je i pesmica bila napisana puna neke mrznje. E ta pesmica ga je odala. Znala sam da je on. Pazite devojke ima ga na drustvenim mrezama, vrlo je namazan, sarmantan, inteligentan, neodoljiv, uspesan, pilotira u inostranstvu….ali je i opasan.

Ruski doktor godinama liječi rak i srce ovom smjesom: Samo pomješajte ova 3 sastojka!

Slikovni rezultat za ruski doktor

Ruski onkolog doktorica Irina Filipova preporučuje ovaj lijek koji, kako navodi, ima trostruko djelovanje. Koristi se za liječenje bolesti srca, odnosno angine pektoris, snižava loš holesterol i djeluje kao zaštita protiv raka.
Sampinjoni-pecurke
Ako ga duže vrijeme konzumirate, neće vam prijetiti opasnost od onkoloških oboljenja, tvrdi ova doktorka.

Sastojci:

– svježi šampinjoni
– svježi kupus
– prirodni lipov med

Priprema:

Uzmite pet šampinjona. Treba da budu svježi, najbolje je da su ubrani u posljednja 24 sata i da imaju potpuno zatvorene „šeširiće“. Operite ih i prelijte prokuhanom vodom. Obrišite ih salvetom i iscjedite da dobijete bistar sok.
Iz mladog kupusa iscjedite sok. Kašičicu tog soka dodajte onom od šampinjona, a potom u napitak dodajte i kašiku prirodnog meda od lipe. Dobićete količinu potrebnu za tri dana.
Lijek čuvajte u dobro zatvorenoj teglici u frižideru. Svako jutro na prazan želudac pojedite trećinu ove smjese što je nešto manje od pola kašike.
Lijek ne treba da dajete djeci mlađoj od sedam godina.

VIC DANA : MUJO VOZAČ AUTOBUSA

Povezana slika

Zaposlio se Mujo kao vozač autobusa. Na raspodeli zadataka šef mu kaže:
– Mujo, moraćeš i voziti i naplaćivati karte.
Mujo kaže:
– Nema problema.
Istog dana Mujo se strmoglavi u neku provaliju i slupa autobus u komade. Dođe šef u bolnicu da ga obiđe i pita ga kako je došlo do udesa. Mujo odgovori:
– Nemam ti ja blage veze, ja sam bio u zadnjem djelu i naplaćiv’o karte.


NE IGRAJTE SE: Ako primjetite ove simptome, odmah zovite HITNU POMOĆ!

Slikovni rezultat za Simptomi slaga

Ako ne možete da se nasmijete, izgovorite jednostavnu rečenicu, isplazite ravno jezik ili podignete ruke, zovite odmah Hitnu pomoć. Možda upravo upravo doživljavate moždani udar!



Može se desiti da se neka osoba zatetura i padne na ulici, a da onda uz nečiju pomoć ustane. Malo je blijeda, drhti, ali kaže da se ne osjeća naročito loše i odbija da bude pozvana hitna pomoć. Ako se nekome desi da prisustvujete takvom prizoru, evo simptoma na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Simptomi šlaga:

-Utrnulost jedne polovine lica ili tijela
-Ukočen vrat
-Oduzetost
-Poremećaj govora
-Neposlušni prsti
-Naglo zamagljenje vida
-Nesiguran hod i loša koordinacija pokreta
-Iznenadna nesnosna glavobolja
-Nagon za povraćanjem i povraćanje u mlazu



Treba provjeriti da li je došlo do oduzetosti. To je najlakše učiniti tako što se osoba zamoli da se nasmije. Ukoliko to nije u stanju da učini, radi se o oduzetosti, što je jedan od mogućih simptoma.

SACHER TORTA: Pouzdan i jednostavan recept za najpoznatiju tortu na svijetu

Povezana slika

Sastojci:

Za biskvit:

-75 g šećera
-1 vrećica vanilin šećera
-145 g maslaca
-6 jaja
-150 g čokolade za kuhanje
-prstohvat soli
-50 g šećera u prahu
-150 g oštrog brašna
-1 žličica praška za pecivo

Za premaz:

-200 g džema marelica

Za glazuru:

-60 g maslaca
-200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

1, U višu posudu stavite šećer, vanilin šećer i omekšali maslac i električnom miješalicom pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke i ponovo dobro izmiješajte.
2. Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijevajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući.
3. Bjelanjke posolite i istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro istucite.
4. Trećinu snijega kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak snijega lagano, ali temeljito umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa i njega lagano umiješajte u smjesu.
5.Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem i ravnomjerno pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C.
6. Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.
7. Džem zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovicu džema prelijte po doljnjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom džema. Tortu stavite u hladnjak na 30-ak minuta.
8. Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano miješajte dok ne zakipi, a kad postane proziran i počne se pjeniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu natrganu na komadiće i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
9. Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.
10. Izrežite kriške torte, položite na tanjur, ukrasite šlagom i poslužite.

Savjet:

Tortu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne bi se trgala prilikom rezanja.

petak, 16. ožujka 2018.

DAMSKI POLJUPCI (BACI DI DAMA): Poznati keksi iz talijanskog grada Torina

Slikovni rezultat za damski poljupci


Damski poljupci u originalnoj verziji se pripremaju od jednostavnog prhkog tijesta, lješnjaka i tamne čokolade koja povezuje dvije polutke. Ovo je malo modificirani recept – u tijesto je dodan kakao pa su polutke tamne.


Sastojci:

-150 g mekog brašna
-100 g šećera
-150 g mljevenih lješnjaka
-150 g maslaca
-20 g gorkog kakaa
-30 g tamne čokolade
-30 g mliječne čokolade

Priprema:

1. Lješnjake lagano popržite na suhoj tavi. Kad se malo prohlade, ogulite im tamnu kožicu (možete ih staviti u kuhinjsku krpu, pa ‘izribati’). Kad se skroz ohlade, sameljite.
2. U veću zdjelu ili na radnu površinu prosijite brašno s kakaom. Dodajte šećer i samljevene lješnjake. Na kraju dodajte komadiće maslaca sobne temperature.
3. Umijesite tijesto. Počnite gnječeći maslac i trljajući ga u brašno. Ako vam se ljepi za ruke dodajte još žlicu brašna. Ne mijesite previše! Čim se stvori kugla, prestanite!
4. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u frižider na najmanje sat vremena.
5. Izvadite tijesto iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi pet minuta (u suprotnom će biti pretvrdo). Kidajte komadiće tijesta i pravite kuglice. (Vagala sam svaku kuglicu kako bi bile jednake veličine – 7gr.)
6. Kuglice slažite na pleh prekriven pek papirom. Ostavite par centimetara razmaka među njima. Kad ‘napunite’ pleh stavite ga petnaestak minuta u frižider (maslac u kuglicama će se na taj način malo stvrdnuti).
7. Izvadite pleh s kuglicama iz frižidera i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 170 stupnjeva 15-16 minuta.
8. Izvadite kuglice (koje će se pretvoriti u polutke) i ostavite u plehu nekoliko minuta. Nakon toga ih preselite na rešetke kako bi se skroz ohladile.
9. U međuvremenu rastopite tamnu i mliječnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Nek se malo ohladi, ali ne stvrdne!
10. Rastopljenom čokoladom spajajte po dvije polutke. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a čokolada stvrdne.
11. Možete ih staviti u papirnate košarice. Čuvajte u limenoj kutiji.

Šta sve liječi jorgovan?

Slikovni rezultat za jorgovan

Jedan je od najprepoznatljivijih proljetnih cvijetova jorgovan, koji u svojim cvijetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji…

Domovina jorgovana je Balkansko poluostrvo. Kao cvijet omiljen je u hrišćanstvu u vrijeme Vaskrsa. U svojim obredima koristi se u egzorcizmu, reinkarnaciji, gatanju, vidovitosti, a raširena je i upotreba jorgovana kao psihofizička zaštita, itd.

Za liječenje se koristi cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena. Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca te za liječenje navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Za liječenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za liječenje to jest odstranjivanje glista iz crijeva.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se za liječenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice praćene sa drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

vijetovi se koriste za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine, posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica, kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnihorgana (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

U literaturi se spominju i upotreba cvijetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje – pročišćavanje kuće, soba, a koristili su se mirisni cvijetovi kako bi otjerali zle duhove te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vijesnik radosti i dara života itd.

Ulje cvijetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti liječenja potištenosti.

6 zabluda i teorija zavere u koje je sramota da verujete i dalje

Slikovni rezultat za covjek s upitnikom

Ljudi će se teško odreći dugogodišnjih ubeđenja i verovanja koja smo usvajali bez rezerva, a koja su vremenom postala i naši stavovi. Naučnici su uložili mnogo vremena i truda kako bi raskrinkali takve mitove. Međutim, mediji i filmovi ih i dalje popularizuju, pa i ne iznenađuje što ljudi i dalje veruju u njih. Ako želite da znate istinu, zaboravite na mitove i teorije zavere. Naučni eksperimenti i istraživanja stavljaju tačku na ove zablude.

1. HIV ne postoji

HIV (virus humane imunofeficijencije) pripada posebnim retrovirusima koji postoje u ogromnim količinama i raznim oblicima. Mnoge životinje imaju ove retroviruse, a HIV je prvi takav virus detektovan kod ljudi. Inače, dodeljena je Nobelova nagrada za otkriće i opis ovog virusa.

Slikovni rezultat za HIV

2. Koristimo samo 10% ili 5% kapaciteta našeg mozga.

Naš mozak različito radi zavisno od aktivnosti. Kada čitamo knjigu, uključen je jedan deo našeg mozga; kada se ljubimo, drugi. Osoba ne može da vozi auto, svira gitaru i skija simultano i to je jedini razlog zašto ne možemo da ubrzamo našu cerebralnu aktivnost do 100%.

Slikovni rezultat za mozak

3. Proizvodi koji sadrže GMO su opasni

Sve transgenetske biljke prolaze kroz testove biološke sigurnosti, kao što su interakcija sa okolinom i uticaj na zdravlje ljudi. Od hiljadu mogućnosti bira se najbolji genotip. Možete to zvati “veštačkom selekcijom”.

Slikovni rezultat za proizvodi sa gmo

4. Globalno otopljavanje je bajka

Od 1905. godine, prosečna temperatura na našoj planeti porasla je za 0.86°C, što je značajna promena. Ako se ne smanji količina gasova sa efektom staklene bašte, temperatura će porasti za 2°C do 2040. godine i 4 ili 5°C do 2100. godine. Ovo će promeniti klimatski sistem na Zemlji. 

Slikovni rezultat za globalno otopljavanje

5. Manje ćete biti mokri ako trčite po kiši

Mit kaže da ako vas jak pljusak zatekne bez kišobrana, trebalo bi da trčite jer ćete brže pobeći sa kiše i manje kapljica će pasti na vas. Međutim, nedavni eksperiment je dokazao da ćete ostati suvlji ako hodate. Eksperiment je održan i u uslovima sa vetrom i bez vetra, za isto vreme. U oba slučaja, kada su hodali učesnici su ostajali suvlji. U svakom slučaju, ako ne želite da sami proverite, uvek nosite kišobran sa sobom.

Manje ćete biti mokri ako trčite po kiši

6. Etnička pripadnost nam leži u genima

Etnička pripadnost (ili etnički identitet) ne leži u DNK – to je više društveni nego kulturološki aspekt. Prošla su vremena kada je nacionalost smatrana biološkim aspektom. Nacionalost, kao i jezik, nisu urođeni i ljudi ih stiču u komunikaciji sa drugima. Dve sestre, na primer, imaju sličan skup gena, ali se on manifestuje na različite načine.

Povezana slika

VIC DANA : NOVI BMW

Slikovni rezultat za vic dana

Kupio Mujo u Njemačkoj najnoviji tip BMW-a, te požurio u svoje selo da se pohvali.

Na ulazu u selo pukne Muji guma na BMW-u.

Krene on skidati gumu, kad naide Haso.
– Bolan Mujo, što to radiš?

– Skidam gumu, odgovori Mujo.
Na to Haso uze kamen i razbije prednje staklo.

– Što to uradi Haso?
– Ako ćeš ti gumu, ja ću kazetofon, odgovori Haso.

Kašica od brokule, tikvice i mrkve 7+

Slikovni rezultat za kasica brokula tikvica i mrkva

Za sunčan dan šarena kašica i to oblična kombinacija brokule, tikvice i mrkve koju će vaša beba sigurno obožavati. Koliko dugo kuhati povrće i kojim blenderom postići ovako savršenu kremastu teksturu, pročitajte u nastavku teksta...

SASTOJCI:

-mrkva
-pola manje tikvice
-3 cvijeta brokule

PRIPREMA:

1. Mrkvu očistiti, isjeckati i staviti da se kuha na laganoj vatri.
2. Nakon 5 minuta dodati očištenu tikvicu i nekoliko cvjetova brokule koje ste prethodno oprali. Poklopiti i sve zajedno kuhati još otprilike 15 minuta.
3. Provjerite da li su sastojci dovoljno omekšali, pa ako jesu usitnite ih viljuškom ili u blenderu uz dodavanje vode od kuhanja.
Mnoge mame znaju da se često na samom početku dohrane desi da beba ne želi  da jede "grudvastu" hranu. U mom slučaju tako je bilo sa drugim djetetom i to puna 2 mjeseca, što mi je bilo iznenađenje jer se starija seka puno bolje snalazila sa komadićima usitnjenim viljuškom. Moj savjet vam je da ne osutajete od gnječene hrane, ali i da uvijek pri ruci imate dobar i praktičan blender kao što je Lupo nutri blender koji ja koristim. Za ovako male količine imate čak dvije manje posude sa poklopcima, što je izuzetno praktično, jer se na taj način najbolje zadržava svježina hrane. O tome koliko je tekstura predivna, posvjedočiće fotografije.
U svakom slučaju, želim vam lako hranjenje, a bebama svakako da uživaju u ovom veoma ukusnom obroku.

O ovom obroku Lejla Avdihodzic,Sarajevo

četvrtak, 15. ožujka 2018.

12 savjeta za novopečene mame..

Slikovni rezultat za mama s bebom

Uz naših 12 savjeta nadamo se da ćete 12 puta manje izreći rečenicu:”Da sam barem to prije znala!”


“Iako sam mislila da ništa nisam prepustila slučaju, ipak mi se čini da mi ništa ne ide od ruke. Da sam barem prije neke stvari znala!”

Kako biste što manje puta izgovorili ove rečenice, napravili smo malu anketu među mamama koje su nedavno rodile i upitali ih koji su im savjeti bili najkorisniji i što bi željele da su znale prije kako bi mogle neke stvari spriječiti, a možda i izbjeći.

 Donosimo vam 12 njihovih savjeta koji će vam pomoći da što lakše preživite prvih nekoliko tjedana s bebom.

1. Pomoć medicinske sestre

“Sestre u rodilištu nisu bile previše raspoložene da mi pomognu oko bebe i dojenja, a ja sam se ustručavala pitati ih sve što želim. Bila sam iscrpljena od dugotrajnog porođaja, boljela me rana od epiziotomije, a nisam ni znala namjestiti Marina za dojenje. Pa mi je izgrizao bradavice do krvi. Jedva sam čekala da dođem kući, no kod kuće je bilo još teže. Voljela bih da mi je netko rekao da iskoristim dane u rodilištu da se, koliko je god moguće, naspavam i da, što je još važnije, naučim dojiti. Voljela bih da sam prije znala da trebam inzistirati da mi sestra pokaže ispravne položaje za dojenje i da ne odustajem dok nisam sigurna da sam zaista shvatila što mi ona pokušava pokazati.”

Marijana iz Vinkovaca, majka 3-mjesečnog Marina

2. Pomoć patronažne sestre

 “Kad sam došla iz rodilišta, drugi me dan posjetila patronažna sestra. Nije bila posebice ljubazna i vrlo je brzo otišla. Ostala sam sama s bebom, zbunjena jer je nisam stigla ni pitati da mi pokaže kako trebam njegovati pupak. Suprug je radio, a nisam imala ničiju drugu pomoć. Voljela bih da sam znala da mogu promijeniti patronažnu sestru ako mi ona koju su mi poslali ne odgovara. Patronažna sestra treba olakšati mami prve dane s bebom. Ona vas treba naučiti kako bebu prematati, kako je okupati, treba vam dati savjet u vezi s dojenjem i vašom prehranom, pregledati vas i bebu… Ne ustručavajte se pozvati je kada god mislite da je potrebno, pa čak i svaki dan, ako treba.”

 Katarina iz Poreča, majka 4-mjesečne Marije

3. Dojenje je pravi izazov

“Iako svi pričaju o dojenju, nisam ni sanjala da će biti tako teško. Maja mi je toliko raskrvarila bradavice koje su užasno boljele. Nisam znala što da radim. Onda mi je prijateljica preporučila da nabavim specijalnu kremu za bradavice. Nakon mazanja kremom bradavice su brzo zacijeljele, a u međuvremenu sam malo upotrebljavala šeširiće i tako spriječila upalu. Da sam to barem prije znala, na vrijeme bih se opskrbila kremom."

 Alma iz Zagreba, majka 7-mjesečne Maje

4. Ne pokušavajte biti supermama

"Rodila sam carskim rezom i usprkos tome, kad sam izašla iz bolnice, trčala sam po kući obavljajući sve poslove. Kuhala sam ručak, posluživala goste, brinula se za Roka. U jednom sam trenutku jednostavno 'pukla'. Više nisam mogla, nisam imala energije i osjećala sam se jako iscrpljeno. Voljela bih da sam imala hrabrosti otkazati posjete prvih nekoliko tjedana ili da barem onima koji dolaze kažem da si sami uzmu sok ili donesu klopu."

 Ana iz Splita, majka 3,5-mjesečnog Roka

5. Ne inzistirajte na rutini

 “Moja mama, koja mi je pomagala kad sam s bebom došla kući, inzistirala je na tome da što prije uhvatimo rutinu. 'Beba treba jesti svaka dva sata, nemoj je nositi jer će se naviknuti pa ćeš je poslije morati stalno nositi', i danas mi u ušima odzvanjaju njezine riječi. No, Klara je imala grčeve i nikakva rutina nije dolazila u obzir. Koliko se god ja trudila maknuti je s prsa, ona je bila mirna samo dok je dojila. Na kraju sam odustala od rutine. Voljela bih da sam prije znala da je nemoguće uspostaviti rutinu kad beba ima kolike. Umjesto da mučite i sebe i nju, dok grčevi traju, jednostavno pokušajte što god pomaže kako biste je smirili. Mi smo se vozili autom po kvartu dok Klara ne bi zaspala. A rutinu smo uhvatili, no puno kasnije.”

 Dinka iz Crikvenice, majka 9-mjesečne Klare

6. Kupite grudnjake za dojenje barem broj veće

 “Nisam ni slutila koliko će mi grudi narasti nakon porođaja. Svi grudnjaci koje sam kupila bili su mi premaleni pa sam morala supruga poslati da mi kupi nove. Voljela bih da sam unaprijed znala da će se to dogoditi da ne bacam novac na premalene grudnjake.”

 Sanja iz Požege, majka 4,5-mjesečnog Gorana

7. Očekujte promjenu raspoloženja

 “Čitala sam o 'baby bluesu', no nekako mi se činilo da će to mene zaobići. Nikad nisam bila sklona depresiji i smatram se vrlo optimističnom osobom. No, nakon porođaja moje raspoloženje mijenjalo se češće nego vrijeme. A onda sam odjednom postala užasno tužna i depresivna. I nisam si mogla pomoći. Razbijala sam glavu zašto mi se to događa i nisam se usudila pitati za pomoć. Voljela bih da sam prije znala da je poslijeporođajna depresija ozbiljan problem, da se može dogoditi i najjačim karakterima i da treba na vrijeme potražiti pomoć.”

 Marija K. iz Šibenika, majka 6-mjesečnih blizanaca Lovre i Krešimira

8. Komunicirajte što više s partnerom

 “Marko i ja relativno smo kratko u braku i dolazak bebe razveselio nas je oboje. Zajedno smo uživali u svakom danu trudnoće, a bio je sa mnom i na porođaju. No, nakon što je beba došla kući, nekako smo se udaljili. Ja sam se cijelo vrijeme brinula za Karla, a navečer, kad bi Marko došao s posla, mrtva umorna jedva sam čekala da zaspim. Jednog dana dočekalo me je iznenađenje – Marko mi je rekao da nije sretan, da se osjeća zapostavljenim te da se i ne sjeća kada smo zadnji put porazgovarali, a kamoli vodili ljubav. Nisam mogla vjerovati. Mislila sam da našu vezu ne može ništa ugroziti. Voljela bih da sam prije znala da mogu očekivati malu krizu u odnosu s partnerom nakon rođenja djeteta kako bih vodila računa da ga ne zapostavim i da što više komuniciram s njime.”

 Tea P. iz Dubrovnika, majka 1,5-godišnjeg Karla

9. Nemojte paničariti kada beba plače

 “Prvih tjedana nakon rođenja Sare, kad bi ona zaplakala, činilo mi se kao da netko nožem para moje srce. Najradije bih i ja zaplakala. Voljela bih da sam prije znala da ću se tako osjećati te da je plač zapravo bebin govor i da joj neće ništa biti ako ne reagiram isti trenutak na njezin plač.”

 Morena L. iz Rijeke, majka 3-mjesečne Sare

10. Vrijeme za sebe

 “Nakon mjesec dana provedenih u kući s Larom bila sam potpuno iscrpljena. Jednoga dana prijateljica me je nazvala i rekla mi da me je naručila na masažu. Bila sam u šoku: 'Kako ću ostaviti Laru, tko će je čuvati…?' Na kraju je suprug ostao s Larom, a ja sam otišla na masažu. Bila sam oduševljena. To mi je zaista trebalo. Voljela bih da sam prije znala da 2 sata koja ću odvojiti samo za sebe neće štetiti mojem djetetu, već, naprotiv, vratila sam se odmorena, puna energije, a i suprug više nije prigovarao što sam umorna jer je i on, nakon što je proveo nekoliko sati sam s Laricom, shvatio koliko je naporno brinuti se za malo dijete.”

 Vesna T. iz Sinja, majka 7,5 mjesečne Lare

 11. Pomoć sličnih

 “Nikada nisam bila na forumima na internetu i mislila sam da takve stvari nisu za mene. No, kad sam se s Lovrom šetala po parku i upoznala Sanju, mamu 3-mjesečnog Marka, shvatila sam da je jako dobro imati prijateljicu s kojom možeš razmjenjivati iskustva, tražiti provjerene savjete o bebama. Sanja mi je predložila da se logiram na jedan internetski forum na kojemu se okupljaju mame koje imaju bebe jednako stare kao moj Lovro. Bila sam oduševljena. Da sam to prije znala, prijavila bih se na forum još dok sam bila trudna.”

 Koraljka, majka 4-mjesečnog Lovre

 12. Imam li dovoljno mlijeka?

 “Prvih mjesec dana Tina je stalno plakala i nije se odvajala od mojih prsa. Svi su mi govorili da je gladna, da sigurno nemam dovoljno mlijeka i da je krajnje vrijeme da joj dam bočicu s adaptiranim mlijekom. Nisam željela odustati od dojenja, no bila sam preplašena da mi je dijete gladno i užasno nervozna zbog toga. Noćima nisam spavala, brinući se da će mi dijete jako smršavjeti. Čak mi ni patronažna sestra nije pružila utjehu. Voljela bih da sam prije znala da bebin plač ne mora značiti da je gladna i da moram samo biti uporna i da će mlijeko doći. Broj mokrih pelena dobar je pokazatelj je li beba gladna ili ne i ako vam pedijatar ne kaže drugačije, ne popuštajte pritiscima i ne odustajte od dojenja. Vjerujte, isplati se!”

Katarina iz Splita, majka 11-mjesečne Tine





Moje iskustvo sa udatom matorkom

Slikovni rezultat za Moje iskustvo sa udatom matorkom

Ovo je divna prilika da se podsetim nekih divnih trenutaka iz proslosti 

Ne mogu za sebe reci ali ni da sam nesto specijalno lep, ni da sam ruzan, prosto izgledam pristojno i u vrlo dobroj sam konciciji, uvek bio.Sada imam 30 i neku, ali ovo o cemu cu pisati desilo se pre..desetak godina.

Nikada nisam imao problema da pridjem nekoj devojci, onda stvari idu svojim tokom, i sve tako, znate vec i sami. Sex mnogo volim i u tom periodu mi je bio vrlo redovan, ali uvek sa svojom generacijom, i par godina mladjim ili starijim devojkama. Ali ono sto je meni mastu izludjivalo bile su starije zene, oko 40ak do 50 godina. Znam nisam jedni, ali neki moji drugari su imali uspeha na tom polju ali ja nikako. Nije da nisam prilazio, muvao, ali jednostavno sex sa nekom „matorkom“ nikako da mi dodje.


I onda sam se odlucio za, za mene nepojmljivu stvar u to vreme, a to je da se prijavim na jedan domaci sajt za upoznavanje (Hvala mu do neba!). Prolazilo vreme, bilo je dopisivanja sa nekim zenama, nista konkretno ali onda jedan dan poceo sam da se dopisujem sa Lolom. Tada u to vreme imala je oko 40 i izgledala je bas po mojoj meri. Duga ridja kosa, visoka, grudi..UH..ogromne, malo neko kilo viska ali to je samo pojacavalo moju zelju.

„Moram je imati, moramo se videti“ govorio sam u sebi svaki dan. Kada mi je u toku jednog dopisivanja poslala par slicica, malo slobodnijih, u tangama, i skoro golim grudima, eksplodirao sam. Mislim da sam to vece svrsio jedno 5 puta drkajuci i zamisljajuci je.
Predlozio sam da se vidimo, da dodje kod mene na kafu u Mirijevo gde sam tada ziveo, i pristala je „na keca“ na moje vrlo prijatno iznenadjenje. Bila je udata, zaboravih da pomenem.

I dosla je, secam se, jos dok sam isao da je sacekam na stanici ispred zgade bio mi je tvrd. Leptirici u stomaku su skakali od srece. Znate svi onaj osecaj kad je jasno da ce biti sexa.

Usli smo u stan a ja nisam mogao da skinem pogleda sa njenih grudi. „Nema sanse da su prave“ – rekoh, a ona ce: „Pa pipni, proveri“. Pipnuo sam, ali cim sam pipnuo navalio sam kao mutav, izvukao sam ih iz brusa i poceo da ih ljubim, grickam, lizem. Uhvatila me je za medjunozje i pocela da ga stiska onako preko pantalona. Ljubio sam je sve jace, zavlaceci ruke u njene pantalone, nisam vise nista mogao da obuzdam. Izvadila mi je kurac i pocela da ga drka. Mislio sam da cu svristi istog casa ali sam srecom nisam.Legla je na krevet a ja sam je seo oko njenog struka i stavio vec nabrekli kurac izmedju njenih sisa i jebao je tako. Onda je pocela da ga lize, prvo glavic, pa sve nize. Jaooo kakav osecaj. Vise nisam mogao da docekam da joj ga stavim u picku. Skinuo sam joj gacice, i masirao joj macu. Vec je bila skroz vlazna.

Krenuo sam ka dole da je lizem ali  me je uhvatila za glavu i povukla na gore. Samo je prosaptala:
„Stavi ga molim te, poludecu“. Rasirila je noge i stavila preko mojih ramena. Pickica joj je imala malu i uredno frizuricu i to me je jos vise palila. Nabio sam ga celog, do kraja, onako ludacki i snazno. Tucao sam matorku. Bilo je nestvarno. Stenjala je, uvijala se, trazila da bude jace, i brze i bilo je. Sve jace i sve brze, nisam zeleo da stajem. Poludeo sam. Ma nisam izdrzao cini mi se ni dva minuta. Napunio sam joj picku vrelom spermom, a ona je jos stenjala. Uhvatila me je za kurac i stavila ga u usta onako balavog od sperme i njenih sokova. Uhhhhh BRRRR

Kad se samo setim

Lola hvala ti, tvoj decak sa Mirijeva



PLAZMA KUGLICE: Svaka kuglica za jedan zalogaj!

Povezana slika

Ove plazma kuglice pripremaju se vrlo jednostavno, bez kuhanja i pečenja, a veoma su ukusne.

Sastojci:


Za kuglice:

-450 g mljevenog Plazma keksa
-250 g šećera u prahu
-200 g mljevenih oraha ili lješnjaka
-1 mali sokić (juice) za djecu od 250-300 ml
-125 g margarina za kolače

I još:

-mljeveni Plazma keks ili mljeveni orasi za uvaljati kuglice
-tamna čokolada

Priprema:

Sve sastojke za kuglice sjediniti u kompaktnu masu. Sok nemojte nasuti čitav, nego dodajite malo po malo, koliko je potrebno da smjesa bude takva da se može oblikovati.
Oblikovati kuglice, uvaljati ih u mljeveni Plazma keks ili, ako više volite, u mljevene orahe i preliti otopljenom gorkom čokoladom.

VIC DANA : ROBOT KOJI ZNA KADA LAŽEŠ

Slikovni rezultat za vic dana

Otac kupi robota koji da šamar ako lažeš.Odluči da će ga isprobati za vrijeme večere.
Otac: Sine gdje si bio dopodne
Sin: U školi
Robot opali šamar sinu
Sin: OK,kod druga,gledali smo DVD
Otac: Šta ste gledali?
Sin: Kung Fu Panda
Robot opet opali šamar sinu
Sin: OK,gledali smo pornić
Otac: Štaaaa? Ja u tvojim godinama nisam znao šta je to
Robot opali šamar ocu
Mama: Ha Ha Ha Ha vidi se da je tvoj sin
Robot opali šamar mami 

srijeda, 14. ožujka 2018.

Mnoge devojke u Srbiji bivšim partnerima šalju baš ovakve poruke: One su siguran put do blama, ali mogu da se izbegnu

Povezana slika

Alkohol i mobilni nisu dobra kombinacija. Kada kao šlag na torti dodamo gnev prema bivšem, loša situacija brzinom munje preti da postane najgora. Takvo iskustvo doživele su mnoge devojke u Srbiji, ali ima načina da se stavri drže pod kontrolom.

- Svoje emotivno dno doživela sam jedne noći kada sam bivšem dečku pijana poslala 20 poruka zaredom. Rekla sam mu da ću raskinuti sa njim, ako mi ne odgovori – u ovoj rečenici će se mnoge prepoznati.


Nastavak priče najčešće ume da bude ovakav:

- Mi smo raskinuli oko godinu dana pre tog događaja, tako da moj alkoholisani postupak nije imao nikakvom smisla. Prvo sam htela da se razračunam sa dečkom sa kojim sam raskinula dve nedelje ranije, ali posle nekoliko pića sam shvatila da bivšem iz osmog razreda moram nešto da kažem. Jednostavno sam morala! Ni sada ne znam zašto, ali imperativ mi je bio da mu preko poruka zabijem emotivni nož. U tri sata posle ponoći

Takve stvari samo otežavaju, već dovoljno teška pravila zabavljanja. A i sada je mnogo lakše ostvariti kontakt pa samim tim lakše je i poslati poruku osvete, posle koje najčešćče usledi gorko kajanje.

Kako da to sprečite? Tako što ćete pre slanja poruke postaviti sebi ovakva pitanja.

1. Kako ćete se osećati povodom ovoga kada budete trezne?

Trudite se da živite po pravilu: "Kada sumnjaš u nešto, odustani".

2. Šta želiš da dobiješ time?

- Nadaš li se da ćete se pomiriti? Zato što pijane poruke u pola noći ne prikazuju baš najbolju verziju tebe. Ako je tvoja želja da povratiš jednu zdravu vezu, želiš da pokažeš da si se promenila, ovo verovatno nije najbolji način da to uradiš. Ako, zaista, želiš to, kontaktiraj ga posle meditacije, tuširanja ili nečeg što će te opustiti i sabrati.

Treba misliti i na osećanja one druge osobe. - Ako samo tražiš zabavu, ako je tvoj bivši samo žrtva tvog ega, to jednostavno nije u redu.

3. Zar ne možeš, jednostavno, da kreneš u napad na frižider?

- Ozbiljno, ima li hrane u tvom frižideru koja ti je draža od bivšeg? Govorimo o ostacima pice, hladne kineske hrane, parče sira, sladoled... Bilo čemu?

4. Jeste li postavili granice vašeg odnosa nakon raskida?

- Ako ste se dogovorili da ne razgovarate posle raskida, onda to i ispoštuj. Deo sazrevanja ličnosti (nažalost) je poštovanje granica koje ste postavili u vezi ili nakon nje. To se zove dobra karma zabavljanja.

Mada, uvek postoje i „sive zone“. - Ako se i dalje viđate i družite, onda samo napred. Ipak, budi svesna, možda nećeš dobiti odgovor.

5. Možeš li, umesto bivšem, poruku poslati prijatelju?

- Izaberi prijatelja kome ćeš slati svoje impulsivne poruke.

Naravno da i to ima svoju cenu, ali znatno manju.

6. Sačekaj... osećaš li i dalje nešto prema bivšem?

- Ako je tako, to je potpuno druga situacija – sa kojom bi trebalo da se boriš i kada si trezna. Ako ti bivši nedostaje u oba slučaja, i pijanoj i treznoj, možda je vreme da porazgovarate preko telefona ili uživo (dakle, čitaj: ne preko poruka) o tome što osećate.




VIC DANA : FATA KALENDAR


Pita Fata Muju:
- Sta bi volio da sam ja?

Mujo odgovara:
- Kalendar.

Fata:
- Da me gledas svaki dan?

Mujo:
- Ne nego da te mijenjam svake godine! 


TOP 5:Najpopularnije igrice u svijetu








1. PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS

Povezana slika

2. DOTA 2 

Povezana slika

3. COUNTER-STRIKE: GLOBAL OFFENSIVE

Povezana slika

4. GRAND THEFT AUTO 5 


Povezana slika

5. H1Z1: KING OF THE KILL

Slikovni rezultat za H1Z1





Kinder Milch Schnitte torta

Slikovni rezultat za milchschnittentorte

BISKVITNE KORE


-5 jaja
-2 žlice smeđeg šećera
-2 žlice bijelog šećera
-5 žlica brašna
-2 žlice kakaa
-1 vanilin šećer
-1 žličica praška za pecivo
-prstohvat sode bikarbone

KREMA

-2.5 dl vrhnja
-1 šlagfix
-1 žlica tekućeg meda
-1 vanilin šećer

Priprema biskvitne kore

Razdvojite bjelanjke i žumanjke iz jaja. Od bjelanjka istucite čvrst snijeg. Žumanjke zamutite sa bijelim i smeđim šećerom, dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U dobivenu glatku smjesu dodajte 4 žlice snijega od bjelanjaka i lagano miješajte dok smjesa ne postane jednolična. U smjesu tada umiješajte i ostatak bjelanjaka i još jednom sve oprezno izmješajte.
Smjesu izlijte na papir za pečenje kojim ste obložili veliki pleh i gornju plohu lijepo izravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta.
Ispečenu koru za milch schnitte ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ju uzduž prerežite po pola, kako bi se dobile 2 jednake plohe.

Priprema kreme

Vrhnje za šlag istucite sa šlagfixom dok ne dobijete čvrst snijeg. U snijeg dodajte šećer i med i sve dobro izmješajte električnim mikserom.

Slaganje milch snitta

Dobivenom kremom ravnomjerno premažite prvu koru biskiva pa poklopite sa drugom korom.
Prije posluživanja, milch schnitte ostavite na hlađenje u frižider oko 3 sata. Narežite ih na komade i poslužite. U slast!

Recept za Cheesecake

Slikovni rezultat za Cheesecake

Sastojci:


Fil:

sir ella 0%500g ( ima ga u svim većim prodavnicama imlek,maskarpone)

250g pavlake ( bilje, mlečne imlek, kisele pavleke )

250g voća ( maline, jagode, borovnice… )

2 supene kašike šećera u prahu

1 supena kašika vanila ekstrat

sok od jednog ili pola limun ( po ukusu )

Kora za kolač:

300g mleveni keksa

125g margarina ili putera (otopljen)

Priprema:

Pomešate keks i otopljeni puter ili margarin. Rukom lepo sjedinite pa stavite u pripremljen kalup koji je obložen papirom ili je premazan puterom. Stavite kalup u frižider dok pripremate fil.

Mmmmm F I L …..

Ako koristite slatku pavlaku umutite je mikserom, ako je u pitanju kisela pavlaka nemojte je mutiti. U činiju stavite sir ella, šećer, vanilu i pavlaku pa sve laganu sjedinite rukom . Po potrebi dodajte još šećera u prahu ili limuna. Jedan mali deo voća koji se odabrali za vaš čiz kejk stavite u smesu i pažljivo promešajte. Fil i dalje treba da ostane beo. Ceo fil prebacite u kalup. I kašikom ga lepo poravnjajete. Ostavti u frižideru 2 – 3 sata. Kada se masa stegla zvadite iz kalupa i ukrtasite ostatkom voća.

Savet: Ako nemate okrugli kalup kome se skidaju stranice, ovaj kolač možete servirati u čašama, pritom što možete stavljati više slojeva npr. KEKS, FIL, VOĆE pa opet KEKS, FIL, VOĆE