nedjelja, 18. ožujka 2018.

BILJKA KOJA IZAZIVA RAK BUBREGA



Povezana slika

Vučja stopa izaziva rak bubrega
Jedan toksični sastojak popularnog biljnog leka je odgovoran za više od polovine slučajeva raka urinarnog trakta na Tajvanu, gde je primena tradicionalne medicine veoma rasprostranjena, ukazuje studija obavljena na njujorškom Univerzitetu Stouni bruk.
Reč je o aristolohičnoj kiselini (AA), moćnom humanom karcinogenu koji je prirodan sastojak biljke aristolohija (vučija stopa). Vučja stopa se u azijskoj medicini tradicionalno koristi za slabljenje, ublažavanje bolova u zglobovima i stomačnih problema, prenosi AFP.
Američka studija je pokazala da pomenuta kiselina može da stupi u interakciju sa DNK čoveka, formirajući jedinstvene biomarkere izloženosti i izazivajući mutacije gena TP53, čiji je zadatak suzbijanje razvoja tumora.
Neka istraživanja na Tajvanu su pokazala da je trećina tamošnje populacije konzumirala aristolohičnu kiselinu tokom prethodnih nekoliko godina, a u toj zemlji rak bubrega i drugi kanceri urinarnog trakta su čak četiri puta češći nego u zapadnim zemljama.
Na Tajvanu se, izmedju ostalog, registruje i daleko najveća učestalost raka bubrega na svetu.
Devedesetih godina u Belgiji je registrovan slučaj grupe žena, kod kojih se iznenada javilo otkazivanje bubrega, nakon što su konzumirale sredstvo za mršavljenje koje je sadržalo AA.
Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je na rizike od konzumiranja aristolohične kiseline upozorila 2001, pošto se kod dva pacijenta razvilo ozbiljno bubrežno oboljenje zbog korišćenja nekih biljnih lekova.
Mnoge zemlje danas zabranjuju korišćenje aristolohične kiseline, ali je teško sprovoditi tu zabranu budući da se razna sredstva koja je sadrže mogu nabaviti preko Interneta.



Nema komentara:

Objavi komentar