ponedjeljak, 14. svibnja 2018.

Istina nakon 106 godina: Titanik nije potonuo zbog sante leda – ovo mijenja sve!

Povezana slika

Uzrok potonuća slavnog broda Titanik nije bio udarac u santu leda, već požar, naveli su stručnjaci koji su objavili nove dokaze kako bi potvrdili ovu teoriju, piše Independent.

Do sada je uzrok katastrofe u kojoj je u aprilu 1912. godine više od 1500 putnika izgubilo život pripisivan santi leda, ali novi dokazi govore kako se vatra poavila u trupu i tinjala gotovo neopaženo 3 sedmice, što je na kraju dovelo do potonuća Titanika.

Do ovog zaključka došli su naučnici nakon što su proučili rijetke fotografije nesreće. Senan Malony je novinar koji je više od 30 godina proučavao ovu tragediju, a on je proučio fotografije koje je uradio inžinjer elektronike prije nego je Titanik napustio luku.

On je rekao kako je vidio više od 9 metara duge crne tragove koji su se prostirali desnom stranom trupa, baš na mjestu gdje brod probila santa.

Stručnjaci su poslije rekli kako je te crne tragove najvjerovatnije prouzrokovao požar koji je nastao u donjem dijelu broda.

Požar je gasio tim od 12 ljudi,ali ga nisu mogli zaustaviti, temperatura je dosezala i 1.000 stepeni celzija.

Radnici na brodu su poslije od direktora kompanije,koja je napravila Titanik, Brucea Ismaya dobili naređenje da ne smiju govoriti nikome o ovome. Senan Maloni je dokaze prezentovao u dokumentarcu “Titanik:Novi dokazi”, a koji je prikazan na Kanalu 4 za Novu godinu.

– Za požar se znalo, ali niko nije govorio. Titanik nikada nije smio da isplovi – rekao je Malony.

Nema komentara:

Objavi komentar